Dobroczynnym właściwościom czereśni poświęciłam jakiś czas temu cały artykuł.  Możesz go przeczytać tutaj. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na domową zupę z tych pysznych i zdrowych owoców.  Choć za oknem mróz, warto już teraz dowiedzieć się, jak ugotować zupę z czereśni.   Dzięki temu, kiedy  rozpocznie się sezon, będziesz pewnie miała już sporą kolekcję ciekawych przepisów.

 

Jak ugotować zupę z czereśni – przepis

 

Przygotowanie zupy czereśniowej jest bardzo łatwe i nie zajmie Ci wiele czasu. Myślę, że czasem warto trochę odpocząć od “klasycznych” dań i spróbować zupy owocowej z czereśni.

 

Składniki, które będą Ci potrzebne:

  • 900 ml wody
  • 250 g wydrylowanych czereśni
  • 50 g miodu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 40 g mąki orkiszowej
  • sól kłodawska

Przygotowanie z zupy z czereśni:

Najpierw umyj czereśnie i pozbądź się się pestek. Następnie zagotuj je. Dodaj śmietany dodaj mąkę, wszystko energicznie mieszając. Staraj się, aby nie powstały grudki. Gotowy płyn, wlej do gotujących się czereśni. Do smaku przypraw solą. Na koniec, zdejmij zupę z ognia i dodaj miód, tak aby rozpuścił się w gotowej zupie.

Smacznego!

Koniecznie daj znać,  czy zupa Ci smakowała. 😉